február11.
vasárnap15:00
Jegyvásárlás
16:00
Jegyvásárlás
17:00
Jegyvásárlás
18:00
Jegyvásárlás
19:00
Jegyvásárlás
Orgona a Karmelitában

„LÉGYOTT A KIRÁLYNŐVEL”

Épülettörténeti sétával egybekötött orgonabemutató és minikoncert

KÖZREMŰKÖDIK

Szabó Balázs orgonaművész és növendékei

A Karmelita kolostor az idei februári farsangi időszakban is megnyitja kapuit a fiatalabbak előtt, akik – családjukkal együtt – egy különleges sétán ismerhetik meg a 2019-re újjászületett épületegyüttes több évszázados történetét. A hangversenyterembe érve egy exkluzív orgonabemutató vár rájuk, amely felfedi a „hangszerek királynőjének” titkait. Végül a programot egy minikoncert koronázza meg. A bemutató elsősorban az ifjúságnak szól, de bármelyik korosztály számára tartogat izgalmakat és érdekességeket.

A Várhegy délkeleti ormán 1734-re felépített barokk kolostort és templomot mindössze néhány évtizedig használhatták a karmelita barátok, mivel II. József feloszlatta a rendjüket, és az épületegyüttesbe a „mise helyére múzsák, szentségház helyére színjáték” költözött. A volt templomtérben 1787-ben nyílt meg Buda első kőszínháza, amely eleinte német, később magyar nyelvű előadásoknak adott otthont. A helyszínen olyan neves művészek léptek fel, mint Blaha Lujza vagy Déryné Széppataki Róza. A kolostort mindeközben kaszinóvá alakították, előtte három tekepályát is berendeztek. A második világháborús ostrom során súlyosan megsérült épület falai közé állami cégek költöztek, az egykori templomtér Várszínházként azonban továbbra is a kultúrát szolgálta, 2001 és 2014 között pedig a Nemzeti Táncszínház előadásainak fő helyszíne volt.

Az épületegyüttes ma rendezvényteremként működő egykori templomtere és környezete kitűnő színteret biztosít arra, hogy felidézzük az elmúlt évszázadok meghatározó eseményeit és gazdag történelmét. A séta közben olyan világhírű művészek nyomában járhatunk, mint Ludwig van Beethoven, aki 1800. május 7-én adott itt koncertet a József nádor feleségének tiszteletére rendezett nagyszabású ünnepségsorozat keretében. Ha a Karmelita kolostor falai beszélni tudnának, biztosan magával ragadóan mesélnének szerzetesekről, színésznőkről, múzsákról, nemesekről, uralkodókról... Akik jól figyelnek, a sétán hallhatnak néhányat a hozzájuk fűződő kalandos vagy titkos történetekből.

Az orgona nem véletlenül érdemelte ki a „hangszerek királynője” titulust, lenyűgöző hangzásával egy teljes zenekar színeit képes megmutatni. Mintha a sípok volnának a muzsikusok, az orgonista pedig a karmester, aki irányítja őket. A közönség most az orgonák kivételes szakértőjeként és virtuóz játékosaként ismert Szabó Balázs vezetésével ismerkedhet meg az orgona bonyolult szerkezetével, építésének és működésének kulisszatitkaival. „Sípfújogató-hangszersimogató” interaktív bemutatóra számíthatnak a résztvevők, akik a játszóasztal körül foglalnak majd helyet, és kérdéseket is feltehetnek. A bemutató célja, hogy a közönség igazán testközelből figyelhesse meg a hangszer működését. Milyen sípok vannak az orgonában? Hogyan lehet ezeket megszólaltatni? Mik azok a szélládák, és hogyan működnek? Milyen utat jár be a levegő az orgonában? Mennyiféle anyag kell egy ilyen hangszer felépítéséhez? Mik azok a regiszterek, és hogyan irányítja az orgonista a játszóasztaltól a teljes szerkezetet? Hány kézzel és hány lábbal lehet egyszerre játszani egy hangszeren? Az érdeklődők valamennyi kérdésre választ kaphatnak, majd a záró koncertet – amelyet egy tehetséges orgonistanövendék szolgáltat – már felkészültebben hallgathatják meg.

 

Jegyár: 4 900 Ft