november11.
szombat19:30
Jegyvásárlás
Az Orfeo Zenekar

HAYDNEUM ŐSZI FESZTIVÁL A KARMELITÁBAN

Haydn: L’infedeltà delusa

MŰSOR

J. Haydn: L’infedeltà delusa, 1773
(koncertszerű előadás)

KÖZREMŰKÖDIK

Ella Smith – Vespina
Szélpál Szilveszter – Nanni
Kalafszky Adriána – Sandrina
Bernhard Berchtold – Filippo
Megyesi Zoltán – Nencio 
Orfeo Zenekar

VEZÉNYEL

Vashegyi György

 

Aki hűtlen, pórul jár – magyarul ezzel a címmel ismerhetjük Haydn L’infedeltà delusa című vígoperáját, amelyet épp 250 évvel ezelőtt mutattak be Eszterházán. Az előadás apropóját 1773. július 26-án Esterházy Pál Antal özvegyének, Maria Anna Lunati-Viscontinak a névnapja szolgáltatta, majd a produkciót nem sokkal később Mária Terézia látogatása alkalmából vitték újra színpadra. „Ha jó opera-előadást akarok hallgatni, Eszterházára megyek” – az uralkodónő szavai egyértelműen utalnak az eszterházai operajátszás magas színvonalára. Ezúttal a Haydneum Őszi Fesztiváljának keretein belül szólal meg a mű a hazai régizenei élet kimagasló előadói, a Vashegyi György által alapított és vezetett Orfeo Zenekar, valamint kiváló szólisták tolmácsolásában.

A Haydneum a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár népszerűsítését tekinti céljának. Ehhez a célhoz Haydn operája igazán gazdagon illeszkedik, egyszerre tárja elénk a 18. század Európa zenetörténeti térképén kitüntetett helyet elfoglaló Eszterháza pezsgő zenei életét és az operakomponista Haydn jelentős lépéseit. A koncert – immár hagyományosan – az Országos Széchényi Könyvtár alapításának évfordulóját is ünnepli, Haydn pedig az OSZK Zeneműtárához is kapcsolódik: az Esterházy-gyűjtemény legértékesebb forráscsoportját alkotják az ő életének és műveinek dokumentumai. Haydn mintegy fél évszázadon át állt az Esterházy-család szolgálatában – Kismarton és Eszterháza ideális színtere volt zeneszerzői tehetsége érvényesülésének és kibontakozásának.

A L’infedeltà delusa című operát a szereplők fantáziadús, karakteres ábrázolása és a helyzetkomikum tökéletes kihasználása teszi igazán élvezetessé. A Marco Coltellini librettójára készült darab valódi szerelmi komédia, amelynek középpontjában az elrendezett házasság és a vágyott szerelem ellentmondásaiból fakadó összeütközések állnak. A történet egy kis olasz faluban játszódik, öt szereplője pedig egy fergeteges kvintettel rögtön az első felvonás kezdetén bemutatkozik. Sandrina Nanniba szerelmes, apja, Filippo azonban Nencio, egy gazdag paraszt feleségének szánja őt. Sandrina tiltakozik a döntés ellen, de hiába. Nanni és nővére, Vespina siet a segítségére, bosszút forralva. Ha egyetlen zenei főszereplőt kellene választanunk az operában, az Vespina volna: Haydn számára több olyan áriát is komponált, amelyet álruhában, akár elváltoztatott hangon kell előadnia. A két felvonás változatos érzelmi bonyodalmakkal és mindvégig bravúros zenei megoldásokkal jut el a fináléig, ahol kettős esküvőnek örülhetünk: végül – az akadályokat elhárítva és engedve érzéseiknek – Sandrina és Nanni, valamint Vespina és Nencio is egymáséi lehetnek.

A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar – a Purcell Kórussal együtt a Haydneum Magyar Régizenei Központ rezidens előadói – az elmúlt évtizedekben a legjelentősebb munkát végezték a magyarországi Haydn-kultusz érdekében. Az Orfeo Zenekar Vashegyi György vezetésével 2002 és 2009 között Joseph Haydn valamennyi London előtti szimfóniáját megszólaltatta a magyarországi Fertőd-Eszterházán található Esterházy-kastélyban, a művek ősbemutatójának helyszínén. A nemzetközileg is egyedülálló hangversenysorozat keretében több mint kilencven szimfónia hangzott el korabeli hangszereken, azzal a zenekari létszámmal, amellyel Haydn Eszterházán évtizedeken át adott koncerteket. Ugyanebben az időszakban (a Purcell Kórussal kiegészülve) megszólaltatták Haydn összes miséjét és német nyelvű oratóriumát is. Haydn operájának szakavatott előadásában a mögöttük álló évtizedek valamennyi értékes tapasztalatát egyesítik.

 

Jegyár: 6 900 Ft